הסכנות החבויות בקרם הגנה: מה כדאי לדעת ואיך לבחור בטוח יותר

קרם הגנה הוא כלי חשוב בהגנה על עורנו מפני ההשפעות המזיקות של קרינת UV (אולטרה סגולה). עם זאת, מחקרים ודיונים אחרונים העלו חששות לגבי רכיבים מסוימים הנמצאים בהרבה קרמים מסחריים להגנה מפני השמש. כאן, נצלול לבעיות הפוטנציאליות הקשורות לרכיבים אלה, נבחן אלטרנטיבות בטוחות יותר, ונספק תובנות על קבלת החלטות מושכלות להגנה על העור.

מסנני קרינה כימיים

אוקסיבנזון

בעיות: אוקסיבנזון הוא רכיב נפוץ במסנני קרינה כימיים הידוע ביכולתו לספוג קרני UVB ו-UVA. עם זאת, הוא נקשר להפרעות הורמונליות (למחקר), פוטנציאל לאלרגיות בעור ונזק סביבתי (למחקר), במיוחד הלבנת שוניות אלמוגים ויכול לפגוע בצורה קשה יותר בילדים שכם הם רגישים יותר לפגיעות מכימיכלים (למחקר).

אבובנזון

בעיות: אבובנזון הוא מסנן קרינה שאינו מינרלי ומשמש בהרחבה להגנה מפני קרני UVA (אולטרה סגול סוג A). הוא נפוץ בשימוש יחד עם רכיבים פעילים אחרים שאינם מינרליים במוצרים המציעים הגנה רחבה. במחקר אחד נמצא כי רמות אבובנזון בדגימות היו גבוהות פי תשע מהמגבלה של ה-FDA לחשיפה מערכתית.

מאחר ואבובנזון אינו יציב, יש לשלב אותו עם רכיבים אחרים הפועלים כמייצבים כדי למנוע את פירוקו בשמש. מוצרי הפירוק של אבובנזון יכולים לגרום לתגובות אלרגיות. אבובנזון יכול לשבש את המערכת האנדוקרינית והוכח כי הוא חוסם את ההשפעות של טסטוסטרון במחקרים תאיים (למחקר).

אוקטינוקסט

בעיות: אוקטינוקסט הוא מסנן כימי נפוץ נוסף שסופג קרני UVB. הוא נספג במהירות בעור וממשיך להיספג גם לאחר מריחת קרם ההגנה. לפי מחקר של ה-FDA משנת 2020 שנעשה על בעלי חיים, נמצא אוקטינוקסט בדגימות דם ברמות הגבוהות פי 16 מהסף הבטיחותי שהוצע על ידי ה-FDA.

אותם מחקרים הראו כי לאוקטינוקסט יש השפעות הורמונליות (למחקר) על המערכת המטבולית, כולל השפעה על ייצור הורמוני בלוטת התריס, וישנם ממצאים המצביעים על השפעות גם על מערכות הורמונליות אחרות, כגון אנדרוגן ופרוגסטרון (למחקר). אוקטינוקסט עלול גם לגרום לתגובות אלרגיות (למחקר).

הוא נקשר להשפעות הורמונליות, תגובות אלרגיות ונזק אקולוגי משמעותי, כולל הידרדרות שוניות אלמוגים.

הומוסאלט

בעיות: הומוסלאט הוא מסנן UV נפוץ הנמצא בהרבה קרמי הגנה בארה"ב. למרות השימוש הנרחב בו, ה-FDA ציין כי אין מספיק מידע כדי לקבוע אם הוא בטוח ויעיל לשימוש במוצרים אלה. חומר זה יכול להיספג דרך העור (למחקר) ועלול לשבש את הפעילות ההורמונלית (למחקר).

דוח אחרון של הנציבות האירופית המליץ להגביל את ריכוז ההומוסלאט למקסימום של 1.4 אחוזים בשל חששות מפני השפעות הורמונליות פוטנציאליות. לעומת זאת, ה-FDA מאפשר ליצרני קרמי ההגנה בארה"ב להשתמש בהומוסלאט בריכוזים של עד 15 אחוזים.

ההבדל הזה בתקנות מדגיש את הצורך במחקר נוסף כדי להעריך במלואו את הבטיחות וההשפעה של ההומוסלאט במוצרי קרם הגנה.

אוקטיסלאט

בעיות: אוקטיסלאט הוא מסנן UV שאינו מינרלי, הנספג בקלות דרך העור ברמות הגבוהות פי 10 מהסף שנקבע על ידי ה-FDA לחשיפה מערכתית. סף זה, 0.5 ננוגרם למיליליטר, הוא הריכוז המקסימלי שיכול להימצא בדם לפני שיעלו חששות בטיחותיים. ה-FDA ביקש לבצע בדיקות בטיחות נוספות כאשר קרם ההגנה נספג מעל לרמה זו.

עדכון מוצע של ה-FDA משנת 2019 מציין כי אין מספיק נתונים כדי לקבוע אם אוקטיסלאט יכול להיות מסווג כבטוח ויעיל לשימוש בקרמי הגנה. דו"ח מקרה הראה כי הכימיקל נקשר לדרמטיטיס ממגע אלרגי (למחקר).

אוקטוקרילן

בעיות: אוקטוקרילן נספג בקלות דרך העור ברמות הגבוהות פי 14 מהסף שנקבע על ידי ה-FDA לחשיפה מערכתית. עם זאת, ה-FDA ציין כי אין מספיק נתונים כדי לקבוע אם הכימיקל יכול להיות מסווג כבטוח ויעיל לשימוש (GRASE).

אוקטוקרילן נקשר לרעילות ימית, עם פוטנציאל לפגוע בבריאות האלמוגים. לעיתים קרובות הוא מזוהם בבנזופנון, שהוא חומר מסרטן. על פי מחקר אחד, רמות הבנזופנון יכולות לעלות במוצרים עם הזמן (למחקר).

הנציבות האירופית סיכמה לאחרונה שישנן עדויות לכך שלאוקטוקרילן יש פוטנציאל לשבש את ההורמונים, אך הריכוזים הנוכחיים בשימוש של עד 10 אחוזים נחשבים בטוחים.

מסנני קרינה פיזיים

טיטניום דיוקסיד ואבץ אוקסיד

בעיות: למרות שנחשבים לבטוחים יותר ממסננים כימיים, ננו-חלקיקים של טיטניום דיוקסיד ואבץ אוקסיד יכולים לחדור את מחסום העור ולגרום לסיכונים בריאותיים פוטנציאליים. ישנה מחלוקת מתמשכת לגבי בטיחותם, במיוחד כאשר הם נשאפים בצורת תרסיס.

ב-2021, ה-FDA הציע לסווג את קרמי הגנה מינרליים המיוצרים עם טיטניום דיוקסיד ואבץ אוקסיד, בדרך כלל בצורת ננו-חלקיקים. כ-GRASE (בטוחים ויעילים לשימוש כללי). עדויות מצביעות על כך שמעט מאוד, אם בכלל, חלקיקי אבץ או טיטניום חודרים לעור ומגיעים לרקמות חיות.

עם זאת, בשל פוטנציאל החשיפה דרך שאיפה, הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) סיווגה את הטיטניום דיוקסיד כחומר שעלול לגרום לסרטן בבני אדם. מסיבה זו, יש חשש לגבי נוסחאות אבקה או תרסיס המכילות טיטניום דיוקסיד. אבץ אוקסיד גם מהווה סיכון לשאיפה כאשר משתמשים בו במוצרי תרסיס ואבקה.

רכיבים מדאיגים נוספים

פראבנים

בעיות: פראבנים הם חומרים משמרים המשמשים להארכת חיי המדף של קרמי ההגנה מפני השמש. הם ידועים כמשבשים את תפקוד ההורמונים ונמצאו ברקמות סרטן השד, מה שמעורר דאגות בריאותיות משמעותיות (למחקר).

ניחוחות ואלכוהול

בעיות: אלו יכולים לגרום לגירוי בעור, תגובות אלרגיות ולהחמיר מצבים כמו אקזמה ורוזציאה. ניחוחות, במיוחד, יכולים להיות תערובת של כימיקלים בלתי חשופים, שחלקם עשויים להיות מזיקים (מידע נוסף).

השפעה סביבתית

השפעת הרכיבים בקרם ההגנה חורגת מעבר לבריאות האדם. שוניות אלמוגים, חיוניות למערכות אקולוגיות ימיות, פגיעות במיוחד לכימיקלים כמו אוקסיבנזון ואוקטינוקסט. חומרים אלו תורמים להלבנת אלמוגים, מה שמפריע ליכולת השוניות להתאושש מלחץ סביבתי.

אלטרנטיבות בטוחות יותר

קרמי הגנה מינרליים

קרמי הגנה מינרליים עם אבץ אוקסיד וטיטניום דיוקסיד ללא ננו-חלקיקים מומלצים להגנה בטוחה מפני קרני UV. אלו מספקים מחסום פיזי שמחזיר את קרני ה-UV במקום לספוג אותן, מה שמפחית את הסיכון לחדירה בעור ולנזק סביבתי.

הגנה רחבה

בחרו בקרמים המסומנים כ-"הגנה רחבה" כדי להבטיח הגנה מפני קרני UVA ו-UVB גם יחד. קרמי הגנה מינרליים רחבי טווח הם בחירה מצוינת להגנה מקיפה מהשמש.

אפשרויות טבעיות ואורגניות

בחירה בקרמים עם רכיבים טבעיים ואורגניים יכולה למזער חשיפה לכימיקלים מזיקים. חפשו מוצרים ללא פראבנים, ניחוחות סינתטיים ואלכוהול.

קבלת החלטות מושכלות

  1. קראו תוויות בזהירות: הבנת הרכיבים בקרם ההגנה שלכם תעזור לכם לבחור בבטחה.
  2. הפנו תשומת לב להשפעה סביבתית: בחרו בקרמי הגנה ידידותיים לשונית שאינם מכילים אוקסיבנזון או אוקטינוקסט כדי להגן על חיי הים.
  3. בצעו בדיקות תגובה: תמיד בצעו בדיקת תגובה כשמנסים קרם הגנה חדש כדי לבדוק תגובות אלרגיות או גירוי בעור.
  4. התייעצו עם רופא עור: עבור ייעוץ אישי, במיוחד אם יש לכם עור רגיש או מצבים קיימים, ייעוץ עם רופא עור יכול להיות בעל ערך רב.

שורה תחתונה

בעוד שקרמי הגנה הם חיוניים להגנה על עורנו מנזקי ה-UV, היות מודעים לבעיות הפוטנציאליות עם רכיבים מסוימים יכולה לעזור לנו לבחור מוצרים בטוחים ויעילים יותר. על ידי בחירת קרמים מינרליים, רחבי טווח, והפניית תשומת לב להשפעה סביבתית, נוכל להגן גם על עורנו וגם על כדור הארץ. הישארו מודעים, קבלו החלטות מושכלות ותיהנו מהשמש בבטחה.

 

רוצים לדעת אם מקדם ההגנה שלכם בטוח? ניתן להיכנס לכאן ולערוך חיפוש עם שם החברה של מקדם ההגנה שאתם משתמשים בו.

Spread love

כתיבת תגובה

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date());gtag('config', 'UA-127691295-2');