כרובית: פרחים מעודנים של בריאות וטעם
הכרובית, הידועה באזורים רבים בעולם, היא לא רק תוספת טעימה לסלט או לארוחה, אלא גם צמח עשיר במינרלים, ויטמינים ואנטי אוקסידנטים. הכרובית, אשר אופן הגידול וההכנה שלה משתנה מאזור לאזור, ידועה בסגולותיה לשיפור פעולת המערכת העיכולית והמינונים הדרושים לבריאות האורגניזם.
הכרובית (שם מדעי Brassica oleracea) מדובר בצמח שנמצא בשימוש כבר אלפי שנים באזור הים התיכון, אך בשנים האחרונות הוא מגיע לפופולריות ברחבי העולם. היוונים הקדומים היו משתמשים בכרובית כצמח מרפא לטיפול במחלות שונות.
תיאור הצמח: הכרובית היא צמח בעל פרחים קטנים בלבנים או לבנדר, המתאגדים לכדור גדול. על הכדור מתפרטים עלים רחבים בצבע ירוק כהה, המכילים רמות גבוהות של כלורופיל. הכרובית היא חלק ממשפחת הצליחים, בה גדלים גם הברוקולי, הכרוב והכרוב הסיני.
מה טוב בכרובית?
הכרובית עשירה בוויטמין C, סידן, ויטמין K, וברזל. היא גם מכילה אנטי אוקסידנטים, שיכולים להגן על התאים מפני נזק החמצון. החומרים הפעילים בכרובית מסייעים למניעת התפשטות גידולים, להגברת יעילות המערכת החיסונית, ולשיפור התפקוד הנוירולוגי.
הכרובית נחשבת למזון מזין ובריאותי. היא מכילה מגוון רחב של ויטמינים, מינרלים וחומרים אחרים המועילים לבריאותנו. הנה סקירה של הערכים התזונתיים של הכרובית לפי 100 גרם:
- אנרגיה: כ-25 קלוריות.
- פחמימות: כ-5 גרם, מתוכם סוכרים 1.9 גרם.
- חלבונים: כ-2 גרם.
- שומנים: פחות מ-0.3 גרם.
- סיבים תזונתיים: 2 גרם.
- וויטמין C: כ-48% מהמינון היומי המומלץ.
- ויטמין K: כ-15% מהמינון היומי המומלץ.
- ויטמין B6: כ-9% מהמינון היומי המומלץ.
- פולאט (ויטמין B9): כ-14% מהמינון היומי המומלץ.
- זרחן: כ-4% מהמינון היומי המומלץ.
- גופרית: הכרובית עשירה בגופרית, וזהו אחד המינרלים החיוניים לבריאות העצמות, השיער והציפורניים.
- אנטי-אוקסידנטים: הכרובית מכילה גם חומרים פיטוכימיים כמו קוורצטין, גלוטתיון וכיוונים שהם אנטי-אוקסידנטים מגונים המסייעים להגן על התאים מפני פגיעה ולהאט את תהליך ההזדקנות.
מעבר לכך, הכרובית מכילה גם גלוקוזינולטים, חומרים שהוכחו כמסייעים במניעת סוגים מסוימים של סרטן, במיוחד סרטן הריאות והגוף התחתון.
המינון היומי המומלץ משתנה בהתאם לגיל, מגדר וצריכה יומית, אך הנתונים הנ"ל מתייחסים לפי כמויות מומלצות לבוגרים בריאים.
בסך הכל, הכרובית היא צמח בריא המספק לגוף תזונה מאוזנת, ויש לה תפקיד מקורי בתזונה המאוזנת ובתפריט הבריאותי.
הכרובית ברפואה
הכרובית היא ירק שכבש את ליבו של רבים והתמקם כאחת המזונות המועדפים בתזונה הבריאה בשנים האחרונות. אך לא רק התכונות הקולינריות שבה הן הסיבה לכך, אלא גם ההיתרונות הרפואיים שהיא מציעה.
1. אנטי אוקסידנטים: הכרובית מכילה אנטי אוקסידנטים שכוללים ביניהם ויטמינים C ו-E ובטא-קרוטן. אנטי אוקסידנטים מסייעים בהפחתת הנזק שיכולים רדיקלים חופשיים לגרום לתאי הגוף, ובכך הם מגנים על התאים ממזיקים פוטנציאליים וגם מתהליכי הזדקנות.
2. מניעת סרטן: הכרובית מכילה גלוקוסינולאטים, שהוכחו כתרומתם למניעת סרטן. מחקרים הראו כי צריכת הכרובית מסייעת במניעת התפתחות של גידולים במערכת העיכול.
3. תמיכה במערכת העיכול: הכרובית היא מקור טוב לסיבים תזונתיים, המסייעים בתהליכי העיכול ופעילות מעי תקינה.
4. הפחתת סיכון לדלקת: פיטונוטריאנטים שבכרובית מסייעים להפחתת דלקות בגוף. הם פועלים כנוגדי דלקת טבעיים ויכולים לסייע במניעת מחלות שונות שנגרמות מתהליכי דלקת.
5. תמיכה בראיית העין: הכרובית מכילה לוטאין וזיאקסנטין, שני אנטי אוקסידנטים שמצויים באזור הרטינה וכן בעדשת העין. הם מסייעים בהפחתת הסיכון לפגיעות ברשתית העין ולפגיעות אחרות בראיית העין.
בנוסף, הכרובית היא מקור טוב לכמה מינרלים וויטמינים אחרים, כמו גם לחומצות אמינו שהם הבלוקים הבונים של החלבון.
בסיום, עם כל ההיתרונות הרפואיים הללו, הכרובית היא אחת המזונות שכדאי להכניס לתפריט היומיומי. אך כמובן, כמו כל דבר, צריכה להיות במידה הנכונה ובאיזון עם מזונות אחרים.
הכרובית בקוסמטיקה
*** מסיכות טבעיות לפנים הכוללות כרובית ***
*** מתכונים בריאים וטעימים הכוללים כרובית ***